Mesterséges intelligencia és lakberendezés - HUNGEXPO

Mesterséges intelligencia és lakberendezés

Mesterséges intelligencia által készített enteriőr (fotó: ReliableVisuals/Pixabay)

Mesterségünk címere a mesterséges intelligencia? I. rész

Szöveg: Halasi Rita

2022. novembere óta mesterséges intelligencia lázban ég a világ, ugyanis az OpenAI cég (a Google-t és a Meta-t beelőzve) ingyenes chatbotját, a ChatGPT-t ekkor tette mindenki számára hozzáférhetővé. Két hónap múlva már 100 milliónál is több felhasználó borzonghatott bele, hogy van egy olyan beszélgetőpartnere, barátja vagy éppen ingyenes segítője, aki, bocsánat, AMI számos stílusban képes társalogni, humorizálni és filozofálni, megírja helyettünk az egyetemi beadandót vagy éppen a házi feladatot, a legkülönbözőbb kérdésekben tud tanácsot és szakszerű válaszokat adni, mindezt pedig másodpercek alatt produkálja. A ChatGPT jóval intelligensebb, mint egy Google- kereső, mert zavarba ejtően magas szintű és élvezetes „emberi” párbeszédre képes, ráadásul nem nélkülözi a kreativitást sem. A Microsoft tízmilliárd dolláros befektetésének következményeként éppen a piacon egyeduralmat élvező Google-keresőt készül nyugdíjazni, úgy, hogy a ChatGPT-t a Bing keresőtől kezdve majd’ minden termékébe, például az Office csomagba is beépíti. A mesterséges intelligencia (angol rövidítése AI, magyarul MI) fejlesztések jelenleg ott tartanak, hogy felfoghatatlan mennyiségű adat feldolgozása és egy hihetetlenül intenzív tanulási folyamat után az MI-alapú eszközök már komplex, kreatív feladatokat is ellátnak, például a szintén az OpenAI által fejlesztett DALL-E 2 szöveges instrukciók alapján képeket generál, a Jukebox zenét szerez, a Codex programot ír, a Deepl fordít és még sorolhatnánk. Nem telik el nap, hogy ne olvashatnánk a mesterséges intelligencia határok nélküli képességeiről, hogyan tett le egyetemi vizsgát, hogyan írta meg a South Park 26. évadának 4. részét, sőt mi több könyvet, hogyan nyert az általa generált festmény díjat (kenterbe verve az igazi művészeket és megtévesztve a műkritikusokat), sőt bizonyos programozók szerint hogyan lett érző lénnyé és ébredt öntudatra! Nem kérdés, forradalmi változások tanúi és haszonélvezői vagyunk mindannyian, amely alapjaiban fogja megváltoztatni a világunkat. Most induló, az OTTHONDesign tavaszhoz kapcsolódó cikksorozatunkban azt boncolgatjuk, hogy a lakberendezés és a design világában miként van jelen a mesterséges intelligencia, elveheti-e a kreatív szakemberek munkáját és miben támogathat minket, laikus felhasználókat, összességében hogyan formálja az otthonteremtés jövőjét.  

Mielőtt megkérdeztük az érintett szakembereket, természetesen a ChatGPT4 válaszára is kíváncsiak voltunk azzal kapcsolatban, hogy vajon a mesterséges intelligencia miben segítheti a lakberendezők és a bútortervezők munkáját. Íme a válasz, szerkesztetlen, „nyers” formában, a chatbot nyelvi stílusában:

1, Tervezési lehetőségek javaslása: Az MI algoritmusokat használhatnak az ügyfél igényei alapján olyan bútorok tervezéséhez, amelyek maximálisan kihasználják a rendelkezésre álló helyet, funkcionálisak és esztétikusak.

2, Virtuális tervezés és tesztelés: Az MI lehetővé teszi a virtuális tervezést, amely lehetővé teszi a tervezők számára, hogy egyedi terveket hozzanak létre, majd azokat teszteljék, hogy azok valóságos környezetben milyen hatással lesznek.

3, Automatizált folyamatok: Az MI segítségével a tervezők képesek lehetnek automatizálni azokat a folyamatokat, amelyek hosszú időbe telnek. Például a tervezők képesek lehetnek arra, hogy az MI segítségével előre meghatározott kritériumok alapján automatikusan válasszanak anyagokat, színeket, mintákat stb.

4, Adatok elemzése: Az MI lehetővé teszi az adatok elemzését és azokból az információkból való következtetéseket, amelyek segítenek a tervezőknek az ügyfelek igényeinek jobb megértésében és azoknak megfelelőbb tervek készítésében.

5, Személyre szabott ajánlások: Az MI az ügyfél korábbi vásárlási szokásait, preferenciáit és stílusát figyelembe véve személyre szabott ajánlásokat adhat a bútorok, kiegészítők és lakberendezési tárgyak kiválasztásához.

Összességében az MI számos módon javíthatja a lakberendezők és bútortervezők munkáját, lehetővé téve számukra a hatékonyabb, pontosabb és kreatívabb tervezést, valamint az ügyfelek számára jobb minőségű és személyre szabottabb lakberendezési megoldásokat.

Philippe Starck: A.I. szék (gyártó: Kartell) A világ első, mesterséges intelligencia (Autodesk) által tervezett széke, amely sorozatgyártásra készült 2019-ben. 

Mesterségünk címere a mesterséges intelligencia? II. rész

Szöveg: Halasi Rita

A mesterséges intelligencia (MI) természetesen évek óta jelen van a belsőépítészet világában is, úgynevezett MI-alapú tervezési eszközök és szolgáltatások formájában segítve a kreatív szakembereket,  a cégeket és a felhasználót is. A virtuális valóság (VR) és kiterjesztett valóság (AR) technológiák ma már a magyar cégek életében sem számítanak kuriózumnak, de még nem általánosan elterjedtek, ezért egyértelmű versenyelőnyt jelenthetnek. A terek virtuális megjelenítése lehetővé teszi, hogy az ügyfelek ne pusztán a fantáziájukra, a képzelőerejükre támaszkodva hozzák meg akár több évtizedre szóló döntéseiket az otthonukkal kapcsolatban, hanem a valós térélményhez számos részletében hasonlító, akár interaktív módon tapasztalják meg a potenciális döntéseik, választásaik következményeit és előre átéljék az adott tér nyújtotta érzeteket. A VR technológiák komplex és interaktív térélményt tudnak teremteni, a VR szemüvegek, fejhallgatók és vezérlők használatával az ügyfelek be tudnak lépni a digitális térbe, körül tudnak nézni benne és kapcsolatba tudnak lépni a virtuális környezetükkel, sokféle szögből és perspektívából fedezve fel azt. A valósághoz közeli tapasztalataikon keresztül sokkal jobban meg tudják érteni a döntéseik következményeit. Költségek nélkül, nagyon rövid idő alatt tudnak kísérletezni különböző elrendezésekkel, anyagokkal és felületekkel. A kiterjesztett valóságban (AR) szintén digitálisan épül fel a tartalom és interakcióba is lehet vele lépni, de általában elég hozzá egy okostelefon, viszont előtte a valós környezetet valamilyen módon rögzíteni kell (lefotózni, megadni a tér különböző paramétereit stb…) és erre épül rá egy plusz rétegként a digitális tartalom. A belsőépítészetben legtöbbször arra használják az AR-t, hogy a konkrét vásárlás, döntés előtt megnézzék, egy bútor, designtárgy, designelem miként fog mutatni az adott térben. Lényeges különbség az MI-alapú AR és VR technológiák között, hogy a VR szinte teljes elmerülést tesz lehetővé a digitális térben és könnyű szerrel alakíthatjuk is azt, újabb és újabb változatokat hozva létre, addig az AR-rel a valós térben maradunk, amely „csak” egy plusz digitális layert kap.  A VR élmények során teljes interakció lehetséges, a digitális környezettel a lehető legteljesebb mértékben tudunk kommunikálni, manipulálhatjuk azt, míg az AR minimális interaktivitást tesz lehetővé, de a célja nem is a virtuális térben való elmerülés és barangolás, sokkal inkább a vásárlói döntések gyors segítése a megjelenítés által.

A mesterséges intelligencia a vásárló preferenciáit, stílusát, meglévő életteréről készült fotóit és életmódját elemezve személyre szabott tervezési ajánlatokat is meg tud fogalmazni, dekorációt, bútordarabokat és színpalettát is javasolhat. Segíti a belsőépítészeket, lakberendezőket abban, hogy minél személyre szabottabb, egyedibb terveket hozzanak létre az ügyfeleik számára a lehető legrövidebb idő alatt.

Az MI-t kell keresnünk a terek 3D-s modelljének megtervezése vagy az alaprajzok renderelése mögött is. A mesterséges intelligenciát évek óta használják belsőépítészeti projektek vizualizálására, ezáltal a tervezők a lehető leglátványosabb módon tudják bemutatni ötleteiket az ügyfeleiknek. Az MI-alapú tervezési eszközök hatékonyabbá és eredményesebbé tudják tenni a belsőépítészek munkáját, mert bizonyos folyamatokat automatizálnak, így időt és energiát lehet velük megtakarítani. A tervezők a munka maximálisan kreatív részére koncentrálhatnak, mivel az adatok, illetve bizonyos információk mechanikus feldolgozását elvégzi helyettük az algoritmus. De a megrendelők is nyernek az MI alkalmazásával, hiszen jóval több és jóval személyre szabottabb megoldás közül válogathatnak, mivel az alternatívák, mutációk megrajzolását, a terek átkonfigurálását percek alatt elvégzi a mesterséges intelligencia, ráadásul a tervezői óradíjak töredékéért. 

Mesterségünk címere a mesterséges intelligencia? III. rész

Szöveg: Halasi Rita

Bár kezdetben a mesterséges intelligencia melletti érv az volt, hogy a monoton munkavégzést és a rutin feladatokat veszi át az emberektől, azáltal egyre nagyobb teret hagy a kreativitásnak, felszabadítva a szakemberek idejét és energiáját, mára a MI a kreatív iparágak minden területén jelen van és egyértelműem látszik, hogy koránt sem csak rutin feladatokat lát el! A legtöbbet megfogalmazott kérdés az, hogy a MI vajon el tudja-e venni a kreatív szakemberek munkáját vagy tényleg csak támogatja azt? Vajon helyettesíteni tudja-e a lakberendezőket és a belsőépítészeket? Mit jelent az MI kreativitása az emberi tehetséghez és kreativitáshoz képest? Valóban, a mesterséges intelligenciával nem pusztán az ügyfélszolgálatok chatbotjaival kommunikálva találkozunk. Ha otthonunkat át szeretnénk építeni vagy tervezni, ha bútort vagy burkolatot szeretnénk cserélni, ha a lakásunk bizonyos tereit újrahangolnánk vagy újradekorálnánk, mára már ingyenes belsőépítészeti szoftverek és alkalmazások tucatjai közül választhatunk, amelyeket mindenféle belsőépítészeti előképzettség nélkül azonnal tudunk használni. A szakemberek számára készült szoftverek (például Autodesk AutoCAD LT, a SketchUp Pro, a TurboCAD, az Autodesk Revit, az Autodesk 3ds Max, az Adobe Substance 3D stb…) alkalmazását a leendő lakberendezők és belsőépítészek évek alatt sajátítják el, míg az új, felhasználóbarát, MI-alapú platformokat kimondottan laikusoknak fejlesztették.  A legnépszerűbb mesterséges intelligencia-alapú otthontervezési eszköz az ingyenes Planner5D (https://planner5d.com/), amelynek már több mint 88 millió használója van. Bárki számára lehetővé teszi, hogy könnyű szerrel készítsen alaprajzokat, berendezze a tereket, 2D-s tervrajzokból 3D-s rendereket készítsen a lakás bármelyik funkciójú teréről a konyhától kezdve a teraszig, sőt akár kertet is tervezhetünk vele! A szoftver elérhető webre, iOS-re, Androidra, Mac OS-re és Windowsra is. Létezik egy úgynevezett pro, azaz haladó verziója is, amely már kimondottan a szakemberek számára készült és sokkal kifinomultabb megoldásokat tesz lehetővé. A legújabb lakberendezési szoftverek már fizetősek, 30-50 dollárba kerül a használatuk havonta, de a próbaidőszak néhány hét és néhány render erejéig még ingyenes. Az egyik legnépszerűbb platform az Interior AI (https://interiorai.com/), amely a felhasználó által készített 2D-s fénykép alapján működik. Az MI a feltöltött képen látható teret 32-féle stílusban képes berendezni és újradekorálni a karácsonyi hangulattól kezdve az art deco-ig, a francia vidéki stílustól a barokkig vagy éppen az ’50-es évek modernizmusáig. Az Interior AI a stylingban és a dekorációban erős és inkább a felhasználók fantáziáját helyettesíti, semmint a belsőépítészek munkáját. Az igazán profi belsőépítészeti szoftverek többezer darabos elemkészletében valós termékek vannak, amelyeket, ha beterveztünk az enteriőrünkbe, rájuk kattintva megkapjuk az összes paraméterüket, sőt azonnal meg is tudjuk vásárolni azokat. A felhasználók az otthonuk átrendezésével, újrafestésével vagy a burkolatok cseréjével kapcsolatban eddig sem fordultak lakberendezőkhöz, korszerű vizualizációs eszközök híján hoztak egy jelentős anyagi és hosszú távú következményekkel járó döntést, ami teljes vakrepülés volt a számukra. Ezt az ismeretlenségi tényezőt igyekeznek a minimálisra redukálni a belsőépítészeti szoftverek, hiszen a valós térről készült fotót használva, mindenféle rizikó nélkül azonnal meg tudják mutatni, hogy milyen lesz az adott térben az új tapéta, az új burkolat vagy egy új ülőgarnitúra. A 3D-s képmegjelenítés, a renderek fogódzót adnak a sokszor tanácstalan megrendelőknek, akiknek kezdetben még elképzelésük sincs arról, hogy milyen irányba haladjanak, hiszen elvesznek a temérdek lehetőség között, amely inkább bénítóan, semmint inspirálóan hat rájuk.

Az MI-alapú szoftverek legnagyobb előnye a gyors renderelés. A 3D-s képmegjelenítés másodperceket vesz csak igénybe, ráadásul a legtöbb paraméter könnyen változtatható, amely felmérhetetlen mennyiségű variáció és mutáció generálását teszi lehetővé. Előnyként szokták még megnevezni a professzionális megvilágítás használatát. Az MI bármilyen típusú megvilágítást létrehozhat, a napfénytől az asztali lámpáig. A fényhatás viszonylag könnyen és gyorsan elkészíthető. A tervező minden lehetséges forgatókönyvben láthatja a tervezési környezetet különböző lámpák használatával. További pozitívum a szoftverek maximálisan felhasználóbarát jellege. A programok bárki számára elérhetőek és könnyen alkalmazhatóak bármilyen előzetes CAD-tapasztalat nélkül. A programokhoz felhőalapú tárolás kapcsolódik, így elkerülhető az adatvesztés és a használók bármilyen eszközön bárhol és bármikor dolgozhatnak.

Néhány belsőépítészeti szoftver amatőrök számára:

Planner5D https://planner5d.com/

Interior AI https://interiorai.com/

Homestyler https://www.homestyler.com/

Heavenly https://havenly.com/

RoomGPT https://www.roomgpt.io/