Magyar Design 2022

MAGYAR DESIGN – itt otthon van

A MAGYAR DESIGN 10 éve kiemelkedő és egyedi építőköve a Construma / OTTHONDesign kiállítás tematikájának – egy fontos és kivételes találkozóhely.

Fontos, mert egyszerre ad lehetőséget a bemutatkozásra és a megismerésre: 100-nál is több magyar dizájner mutathatta már meg, hogyan és mivel tud hozzájárulni a lakberendezés kultúrájához, és több 10 ezer látogató nyerhetett bepillantást a legújabb trendekbe, sőt, a tervezők látás- és gondolkodásmódjába.

Kivételes, mert ez az ország legnagyobb otthonteremtési szakkiállítása, ahová a szakma képviselői és az érdeklődő, érdekelt nagyközönség egyaránt ellátogat, hogy megismerje az újdonságokat, így minden évben a magyar tervezők legfrissebb darabjaival is itt, és sokszor csak itt találkozhatnak. Nem csak ötleteteket kaphatnak a látványos kiállításon, hanem konkrét kínálatot, megoldásokat is a saját terveik megvalósításához: kisszériás, vagy egyedi megrendelésre készülő, üzletben csak ritkán kapható igényes bútorok, lámpák, lakástextilek és kiegészítők szerepelnek évre évre a standon.

A MD 2022 kiállítói:

 • Andrási Edina
 • Concrazy
 • Koós Daniella
 • LVG Art
 • Moha Design
 • Maacraft
 • Redform
 • Pataki Tiles

Az idei, 10. alkalmat – az újdonságokat a már megszokott módon bemutató kiállítás mellett – egy különleges, „jubileumi” enteriőrrel ünnepli a MD.

Az MD10-re a kiállítás projektgazdája és tervezője, Németh Gabriella komponált olyan tereket, tíz, az elmúlt évtizedben folyamatosan alkotó és a MD-on többször kiállító tervezők legújabb munkáiból, amelyek még plasztikusabban mutatják be a magyar tervezők tárgyaiban rejlő lehetőségeket.

Az MD10 kiállító tervezői:

VISSZATEKINTÉS – 2020

A MD stand külsejében megújulva, de küldetését tekintve változatlanul igyekezett bemutatni az utóbbi év magyar design termését, a diplomamunkáktól kezdve néhány prototípuson át a megvásárolható, megrendelhető termékekig. Ezzel egyfelől láthatóvá tette az aktuális design trendeket, másfelől pedig egy egyedi kínálattal várta az érdeklődőket.

A fenntarthatóság, a környezet védelme és a megnövekedett alkalmazkodási igény, amely az életszemlélet és az életmód megváltoztatására irányul, továbbra is a tervezők figyelmének középpontjában áll. Ennek több megnyilvánulása figyelhető meg:

 • a hosszú távra tervezés: tartós, minőségi anyagok használata, variálható, továbbfejleszthető darabok,
 • a legújabb, környezetkímélő technológiákra alapozott megoldások,
 • vagy éppen a hagyományos környezetkímélő anyagok használata,
 • általánosságban pedig az egyszerűség, a lényegre törő funkcionalitás, a sallangmentesség jellemzi a darabokat.

Mint a nemzetközi trendeknél, nagy világmárkáknál is megfigyelhető, az itt bemutatott tárgyak esetében is egyre gyakoribb a személyre szabhatóság; elsősorban a kisszériás daraboknál jellemző, hogy a tervezők különböző opciókat kínálnak fel, hogy a kiválasztott darab minél inkább megfeleljen a vásárló igényeinek, stílusának.

Idén a kék szín dominál a standon, hisz ez az év színe, és mint ilyen, mindig meg is jelenik a lakberendezési trendekben is. Ilyen trendnek mondható még – a divatvilágban is megfigyelhető – geometrikus minták használata, ami az idei kiállításon tapétán és lakástextileken is megjelenik.

A stand a személyes találkozások helyszíne is: tervezők, érdeklődők, potenciális partnerek és vásárlók beszélgethetnek, inspirálódhatnak együtt.

Több magyar designmárka, pl. Plydesign, Shelfie önálló kis standon várja a vásárlókat a MD stand közvetlen szomszédságában, ezzel is növelve a magyar dizájndarabok kínálatát.

A fotókat Glázer Attila készítette