• #
 • #

Magyar Design Archiv


 

Fiatal tervezők kiállítása

A projektről

Do it yourself design

Stilblog cikksorozat

 

Helyszín: G pavilon

A MAGYAR DESIGN hét éve az egyik legattraktívabb építőköve a Construma–OTTHONDesign kiállításcsokornak. A Magyar Design projekt az elmúlt időben erős albranddé vált: egyszerre a kortárs magyar dizájn „szigete” , a szakma tavaszi találkozóhelye, a fiatal dizájnerek sokszor legelső bemutatkozási platformja, és nem utolsósorban a Construma saját szervezésben megvalósuló egyik legizgalmasabb standja.

A Magyar Design stand mindig igazi látványosság, merész, olykor meghökkentő dizájndarabokkal, esztétikai és ízlésbeli normáinkat feszegető kísérleti alkotásokkal, vagy éppen a „jó dizájn” fogalmát megtestesítő funkcióközpontú tárgyakkal. Az itt kiállított munkák természetesen megvásárolhatók, de a Magyar Design stand sajátossága az, hogy miközben ízlést fejleszt, és szemléletet formál, a nagyközönséghez közelebb hozza a nemzetközi trendeket, valamint azokat a globális szinten is felvetődő aktuális kérdéseket, amelyekre a dizájn eszközeivel a magyar tervezők is keresik a válaszokat. Ilyen például az évek óta jellemző és most már a fogyasztók számára is egyre fontosabbá váló környezetvédelem és fenntarthatóság, melynek eredményeként a természetes anyagok és azok takarékos, megfontolt használata, valamint a hosszú távra történő tervezés, azaz a tartósság egyre gyakrabban állnak a tervezés fókuszában. Az időtálló dizájn gyakran művészi értékű és egyedi, a művészeti alkotás és a sorozatgyártott dizájntárgy közötti határmezsgyén helyezkedik el, képként vagy szoborként is értelmezhető. Egy másik tendencia, hogy az egyre bonyolultabbá és ezért sokszor nyomasztóvá váló világunkra a dizájn párhuzamos univerzumok, „magánmitológiák” megteremtésével reagál. Merész színek és eredeti formák használatával fantázaiadús, ugyanakkor barátságos környezetet hoz létre, amely védelmet, alternatívát nyújthat a kaotikus, zaklatott nagyvárosi létből kivonulni vágyó emberek számára.

A dizájn és az innováció egymástól elválaszthatatlan fogalmak. A Magyar Design standon szereplő tárgyak mindegyike rendelkezik innovációs értékkel. A Lambskin akusztikus fali

panelek például természetes alapanyagú gyártási hulladékból, művészi igényeséggel készülnek. Glázer Attila fotólightboxai olyan műalkotások, amelyek remekül kiegészítik és egyúttal személyessé is teszik a kortárs enteriőröket.

A Viaplant burkolatokat a növények szépsége, színei, mintázata és változatossága inspirálta, és a természet hangulatát varázsolják a belső terekbe.

A standon idén is helyet kap egy társalgó–kávézó, ahol a tervezők bútoraival berendezett térben lehetőség nyílik személyes találkozásra a kiállítókkal, illetve szakmai eszmecserére és kapcsolatépítésre is. 


 

Do it yourself design

 • Hol húzódik a határ sufnituning és formatervezés között?
 • Mitől lesz valami design tárgy?
 • Lehet-e designtudatos a csináld magad irányzat?
 • Miben rejlik a DIY folyamatosan növekvő népszerűsége?

Április 14-én szombaton 14.00 órai kezdettel bloggerek beszélgetnek az Otthon Design kiállítás Magyar Design standján. A beszélgetés a hazánkban is egyre népszerűbb Do it yourself kezdeményezések és a lakberendezés, design kapcsolatát, iletve a téma kapcsán a designbloggerek felelősségét járja körül a designról való gondolkozásban.

A beszélgetés vendégei:

A beszélgetés moderátora: Hoffmann Petra // Stilblog 


 

Idén újra indult a Magyar Design cikssorozata melynek keretében az OTTHONDesign kiállítás Magyar Design standján felvonuló tervezőket mutatják be:

 • Pure Design kezdeményezés keretében feltörekvő hazai tervezők önálló standdal jelenhetnek meg. Áprilisban Hannabi és a YOZA mutatkozik be a projekt keretében, az Őszi OTTHONDesign-on pedig jön a folytatás! Bővebben: ITT
 • A Fészek Részek műhelyében bárki által könnyedén összeszerelhető környezetbarát bútorok készülnek. Bővebben: ITT
 • MOME Design formatervező hallgatói az előző félév során Kerékgyártó András vezetésével és a Plydesign együttműködésével régi székpalástokból terveztek új ülőbútort. Bővebben: ITT
 • A SUFNI műhelyében a színház és a professzionális formatervezés találkozik. Bővebben: ITT
 • A Plydesign az idei évben második alkalommal vett részt egyetlen hazai gyártóként Európa egyik legrangosabb bútorkiállításán, a stockholmi bútorvásáron. Bővebben: ITT
 • A DANTE HOME kísérleti bútorkollekció darabjai távol állnak a hagyományos funkcionalizmus és formaalakítás megszokott vizualitásától. Bővebben: ITT
 • A Meonin ember és bútor kapcsolatára helyezi a hangsúlt, a forma és funkció másodlagos, a fő alakító erő maga az egyén. Bővebben: ITT
 • Az Adamlamp termékek különlegessége a kreatív formaalkotásban és az állandó megújulás képességében nyilvánul meg. Bővebben: ITT
 • PDSIGN manufaktúra legfrisebb kollekcióját Nemo Kampitány Nautiliusa ispirálta. Bővebben: ITT
 • Nagy-Mihály Márk játékos tárgyai törteneteket mesélve teremtenek kapcsolatot múlt és jelen között. Bővebben: ITT
 • Glázer Attila fotográfus a roncsolt analóg filmek véletlenszerűségében látja meg a szépséget. Bővebben: ITT
 • Sass-Hegedűs Ágnes összefűzhető porcelán lámpái ékszerként díszíthetik a belső teret. Bővebben: ITT
 • Ungár Fanni Peak lámpái új színárnyalatban mutatkoznak be az OTTHONDesign kiállításon. Bővebben: ITT
 • Laokoon Design mozgószövetei hagyományos kézi szövéssel készülnek, az egymáson elcsúszni képes sorok különleges formákat és felületeket alkotnak. Bővebben: ITT
 • A hazai ViaPlant műhelyében különleges falburokolatok készülnek növények és virágok felhasználásával. Bővebben: ITT
 • Lantos Judit 1988 óta foglalkozik kerámiával. Ma már főleg öntéssel készíti használati és dísztárgyait különféle anyagokból az agyagtól a porcelánig. Bővebben: ITT
 • Temesi Apol ipari hulladékanyagokból kézi munkával készíti gyönyörű egyedi falikárpitjait. Bővebben: ITT

 


MAGYAR DESIGN A eseménysorozat hivatalos részeként

A designerek 2017. október 13-15 között a Heinrich Udvar kreatív miliőjében, a PDSIGN stúdióban várták az érdeklődőket. Az érdeklődők közelebbről is megtekinthették a design tárgyakat, a műterem életét, valamint kipróbálhatták, belehelyezkedhettek különböző stílusú terekbe, sőt egy profi fotós segítségével meg is örökíthették az általuk életre keltett kompozíciót. Fantasztikus képek születtek!

Bővebb információ és sajtóközlemény: ITT


MAGYAR DESIGN az OTTHONDesign kiállításon

2017-ben hatodik alkalommal jelentkezett az OTTHONDesign szakvásáron a magyar tervezők legújabb munkáit bemutató MAGYAR DESIGN kiállítás. A kiállítási tárgyak között prototípusok, kísérleti darabok és kisszériás, vagy egyedi megrendelésre készülő termékek is szerepeltek. A standon idén is helyet kapott egy társalgó-kávézó, ahol a tervezők bútoraival berendezett térben lehetőség nyílt személyes találkozásra a kiállítókkal, valamint szakmai eszmecserére és kapcsolatépítésre. A kiállítás felvállalt célja, hogy a design szemléletet közelebb hozza a látogatókhoz, ezért a tervezői koncepciókat, elgondolásokat is közvetíti, bemutatja az élrdeklődők számára. A legújabb trendekről elmondható, hogy nem feltétlenül a vizualitásban, „első ránézésre“ rajzolódnak ki, hanem sokkal inkább a tervezői megközelítésben találunk hasonlóságokat, mint például variálhatóság, környezettudatosság újraértelmezés. Az idei kiállítást egyfajta kortalan design, azaz megoldásaiban egyszerűsödő, az erőforrások ésszerű felhasználását szem előtt tartó, a funkcionális igényekre koncentráló és hosszútávra készülő tárgyak jellemzik.

A kiállítókról bővebben a -on olvashatnak: http://stilblog.hu/category/magyar_design_2017/


 

MAGYAR DESIGN ELŐSZÖR A DESIGN HÉT 2016 PROGRAMJÁN

Két, az OTTHONDesign-on immár hagyományos, tavaszi MAGYAR DESIGN tárlat között, először a Design Hét-en, bepillantás a legújabb, készülő magyar designbútorok anatómiájába!
A kiállítás lehetővé teszi, hogy a tavaszi számvetés mellett, félidőben is találkozhasson a közönség a tervezőkkel és munkáikkal. Idén a Design Hét „Anatomy“ tematikájához kapcsolódva, a bútorok és tárgyak részleteikben is feltárulkoznak, jobban megismertetve ezáltal az alkotók gondolatmenetét, a kivitelezés részletekbe menő igényességét. A kiállítóhely része egy műhely is, ahol az eszközök és gépek tovább segítik a megmunkálás folyamatának megértését.

A PDSIGN stúdiójában az érdeklődők akár részleteiben is megtekinthetik CODOLAGNI, Kerékgyártó András, a MOHA design és a PDSIGN munkáit.

A tervezők együttműködése nyomán az eltérő formanyelven megfogalmazott tárgyak kommunikálnak egymással, kontextusba helyezik egymást, és egybehangzóan bizonyítják, hogy van MAGYAR DESIGN!

Programunk a Design Hét Budapest 2016 eseménysorozat hivatalos része.


2016. április 6-10. HUNGEXPO

G pavilon 305A stand - Kiállítóhely és egyben szakmai társalgó

Az OTTHONDesign kiállítás iránymutató szerepének megfelelően a látogatók idén is - immár ötödik alkalommal - találkozhattak a hazai bútor- és berendezésitárgy legújabb darabjaival  a MAGYAR DESIGN standon.

E tárlat keretében eddig több mint hatvan tervező és designerstúdió kapott lehetőséget a bemutatkozásra, és ez a lista 2016-ban további, közel kéttucatnyi tervező nevével bővült. Az OTTHONDesign lakberendezési szakvásár részeként megjelenő Magyar Design stand 180 négyzetméterén kiállított darabok között egyaránt szerepelnek egyetemi évközi és diplomamunkák, amelyek meghatározott szempontrendszer mentén születtek; prototípusok, amelyek még gyártás előtt állnak; továbbá már rendelhető vagy akár meg is vásárolható kisszériás termékek, sőt kollekciók is.

A hazai tervezők munkáira fókuszáló Magyar Design kiállítás fontos vállalása az iránymutatás és a szemléletformálás. A gyakran merész és formabontó alkotásokon keresztül érzékelhetővé válnak a legújabb trendek, a tervezőket foglalkoztató gondolatok, és a konkrét leírásoknak köszönhetően megismerhetők a tervezői koncepciók, valamint a tárgyak „születésének” folyamata is.

A Magyar Design kiállítás alapvető célja, hogy olyan fórumot hozzon létre, ahol egymásra találhat tervező és lehetséges gyártó, forgalmazó, a darabokat enteriőrbe álmodó szakember, és nem utolsósorban a felhasználó, a vásárló, a designt kedvelő közönség, továbbá hogy a designszemléletet közelítse a mindennapi élethez. Ehhez az OTTHONDesign mint lakberendezési szakvásár kiváló atmoszférát, míg a Magyar Design stand, idén először, egy beszélgetésekre kialakított találkozási pontot, amolyan „designtársalgót” is kínál. Az érdeklődők megismerhetik itt a tervezőket, de a társalgó lehetőséget biztosít szakmai találkozók szervezésére és befogadására is. A kiállítás évről évre bizonyította, hogy tervezői kreativitásból és igényességből nincs hiány itthon, így e designseregszemle megérdemelten vívta ki mind a szakma, mind a széles nagyközönség elismerését. 

2016-ban MAGYAR DESIGN - Nemzetközi sikerek címmel került sor szakmai beszélgetésre a MAGYAR DESIGN társalgóban.

A beszélgetésről és résztvevőiről bővebben...

A 2016-os MAGYAR DESIGN STAND RÉSZTVEVŐINEK LISTÁJA.

A tervezőkkel a   készített interjúsorozatot.


MAGYAR DESIGN 2015

A 2015. évi Magyar Design standról a fotókat Glázer Attila készítette.

A MAGYAR DESIGN STANDON 2015-BEN MEGJELENT TERVEZÕK LISTÁJÁÉRT KATT IDE.

A tervezőkkel a   készített interjúsorozatot, melyeket az alábbi linkeken olvashat:


MAGYAR DESIGN STAND 2014

MAGYAR DESIGN STAND 2014


TERVEZŐI MUNKÁK A MAGYAR DESIGN STANDON 2014-BEN


MAGYAR DESIGN STAND 2013


MAGYAR DESIGN STAND 2012