Download Design

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Bútorszövetség és a Hungexpo együttműködésében megvalósuló Download Design projekt a designerek, a kivitelezők és a felhasználók között  a hagyományostól eltérő interakciót kezdeményez.  A designer  a kivitelező (jelen esetben az asztalosipari szakember) segítségével  ingyenesen osztja meg szaktudása és kreativitása végeredményét a nagyközönséggel.

Az együttműködés célja, hogy a felhasználó a kortárs open design megoldások szellemében olyan ingyenesen letölthető design bútor gyártmányrajzokhoz / kiviteli tervekhez jusson, amelyek magyar asztalosipari körülmények között könnyen kivitelezhetők és megfizethetők. Terveink szerint a projekt több éven keresztül zajlik, minden évben meghatározott tematikával.

2017-ben a Download Design témája a fiatal gyermek.

                       

A 2015-ös OtthonDesign kiállításon nagy sikerrel debütált Download Design projekt folytatódik! Az ország első open design szemléletű bútor kezdeményezéséről, amelyet a MOME indított, közel 60 cikk született és a downloaddesign.hu honlapról majdnem 1000-szer töltötték le a 13 bútor ingyenes gyártmányrajzait már az első évben. A kezdeményezés célja, hogy a felhasználó az open design szellemében olyan ingyenesen letölthető design bútor gyártmányrajzokhoz/kiviteli tervekhez jusson, amelyek magyar asztalosipari körülmények között könnyen megvalósíthatók és meg is fizethetők.

   

A projekt évről évre új tematikával jelentkezik, és a tervezők egyre ötletesebb, ugyanakkor érettebb szemléletet tükröző bútorokat találnak ki. Idén a 6–12 éves korosztály igényei kerültek a projekt fókuszába, vagyis gyerekbútorok készültek kisiskolások számára. A MOME-n féléves kurzus keretében megvalósuló projekt tematikája szerint a hallgatók három helyzetre tervezhettek bútort: pihenőtérbe, játékra es relaxálásra alkalmas mobíliákat; tanulótérbe, a különféle tanulási helyzeteket es típusokat segítő bútorokat; illetve tároláshoz olyan bútorrendszereket, amelyek flexibilisek, multifunkcionálisak es modulárisak.

Az idei évről bővebben:

VISSZATEKINTÉS

2016        

Míg 2015-ben az első önálló otthon volt a tematika, 2016-ban az első gyerek érkezése került a tervezők figyelmének középpontjába, a projekt címe ezért lett Download Design Baby. 11 bútor született, kimondottan a 0–3 éves korosztály számára, a babaszoba berendezéseként. A többféle funkciót is ötvöző designer darabok között bölcső, kiságy, etetőszék, kisautó, gyerekjáték, sőt mászóka is található.

Király Adrienn, Babu? Kiságyba integrált bölcső    Peni Brigitta, Buba, játéktárolók     Nagy Franciska, Hansikó, gyerekszék

A 2016-os DOWNLOAD DESIGN Baby projektről részletesebben a CONSTRUMA MAGAZIN cikkéből tájékozódhat.

2015

2015-ben, az induláskor Az első otthonom” téma volt a központi gondolat. A MOME hallgatói  olyan bútorokat terveztek, amelyek szerintük a leghasznosabbak az önálló, felnőtt élet kezdetekor. A diákok konzultációs partnerei és a kiállításon látható bútorok kivitelezői önként jelentkező magyar asztalosipari cégek. A bárki számára online ingyenesen elérhető több mint egy tucat bútor között előszobarendszer, kisméretű tároló és ülőke egyaránt megtalálható volt. A kivitelezéshez szükséges gyártmányrajzok a www.downloaddesign.hu honlapról tölthetők le.  

A Download Design projekt végeredményét 60 m²-es kiállításon mutatjuk be a nagyközönségnek. A kiállítás zárása után a bútorokat jótékony célra ajánlották fel.

A 2015-ös  projektről részletesebben a Népszabadság 2015/áprilisi  Lakástrend magazinjában megjelent cikkből tájékozódhat.

Nagy örömünkre a Download Design-t is jelölték a Highlights of Hungary 2015 Díjra! Ez azt jelenti, hogy beválasztották Magyarország legkreatívabb projektjei közé. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem által indított Download Design Magyarország első open design projektje, mely új alapokra helyezi a közösségi alkotást!
A Highlights of Hungary a Super Channel kezdeményezése, 2016-ban rendezik meg 3. alkalommal.  Céljuk, hogy a legizgalmasabb tartalmakat minden évben összegyűjtve a nagyközönség bevonásával adjanak színes képet a hazai kreatív szektor produktivitásáról, eredményeiről.

              

DOWNLOAD DESIGN stand 2015 képekben

További információ: www.downloaddesign.hu

Együttműködő partnerek

  • Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
  • Bútorszövetség
  • Hungexpo, CONSTRUMA OTTHONDesign szakkiállítás
  • Projektvezető–kurátor
  • Halasi Rita Maria (dizájnszakértő)
  • Témavezető tanárok (bútortervezés)
  • Juhász István (DLA, egyetemi adjunktus, MOME)
  • Kerékgyártó Andras (egyetemi tanársegéd, MOME)
  • Halasi Rita Maria (dizájnszakértő)