• #
  • #

Download Design

MAGYAR GYEREKBÚTOROK A PIACON

Helyszín: G pavilon, 503A

A három éve széles ágazati összefogással zajló Download Design projekt új fejezetéhez érkezett. A bútoripari ökoszisztéma szereplői közötti párbeszédet és együttműködést erősítő, alapvetően kísérleti szemléletű open design projekt – eredeti céljai szerint – forprofit szakaszba lép, és a prototípusokból termékek lesznek. Magyar tervezők, magyar gyártók termékei, magyar forgalmazóval, és remélhetőleg nem pusztán a magyar piac számára.

A gyerekbútorok hosszú távú piaci sikere fölött a Download Design projekt eddigi szereplői bábáskodnak. A bútorokat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatói tervezték az elmúlt két év során. A Bútorszövetség szervezi és koordinálja a gyártást, két tagvállalata, az Ertl Faipari Kft. és a Nyír-Demonich Zrt. fejlesztette a prototípusokat termékké, illetve ők vállalták a szériában történő kivitelezést is. Halasi Rita Mária az eddigiekhez hasonlóan projektvezetőként–kurátorként irányítja a folyamatokat. Új szereplő a történetben a forgalmazó, a Babyberry márka, amely már most közel húsz magyar dizájner termékeit népszerűsíti a hazai piacon, olyan kézzel készített, egyedi tárgyakra, kiegészítőkre specializálódva, amelyekkel igényes és stílusos baba- és gyerekszobák valósíthatók meg.

 

A Download Design bébi- és gyerekbútorok az elmúlt két évben sikeresen mutatkoztak be a Construma kiállításokon, de ekkor még csak prototípusok formájában láthatták őket az érdeklődők. Idén kiválasztottak négy olyan dizájnt, amely nagy szériában is gazdaságosan gyártható, és remélhetőleg a hazai, illetve a nemzetközi piacokon is pozitív fogadtatásra lel. Olyan többfunkciós gyerekbútorokról van szó, amelyek hosszú távon képesek kísérni a család életét; különleges megjelenésük révén játékként és tárolóbútorként is használhatók, több korosztályt képesek kiszolgálni, és magas dizájnértéküknél fogva erős vonzerővel rendelkeznek; azaz nem tiszavirág-életű tárgyak, hanem generációról generációra örökölhetők.

Construma–OtthonDesign kiállítás, csakúgy, mint az elmúlt három évben, helyet biztosít a bútorok bemutatására, de idén nem egy kiállítással, hanem egy pop-up store-ral egybekapcsolt játszótérrel, babapihenővel találkozhatnak a látogatók. Így a bútorok nem pusztán kipróbálhatók, hanem az élmények után azonnal meg is vásárolhatók.

További információk: www.butorszovetseg.hu, www.babyberry.hu

VISSZATEKINTÉS

2017

A Download Design témája a fiatal gyermek volt

                       

A 2015-ös OtthonDesign kiállításon nagy sikerrel debütált Download Design projekt folytatódik! Az ország első open design szemléletű bútor kezdeményezéséről, amelyet a MOME indított, közel 60 cikk született és a downloaddesign.hu honlapról majdnem 1000-szer töltötték le a 13 bútor ingyenes gyártmányrajzait már az első évben. A kezdeményezés célja, hogy a felhasználó az open design szellemében olyan ingyenesen letölthető design bútor gyártmányrajzokhoz/kiviteli tervekhez jusson, amelyek magyar asztalosipari körülmények között könnyen megvalósíthatók és meg is fizethetők.

   

A projekt évről évre új tematikával jelentkezik, és a tervezők egyre ötletesebb, ugyanakkor érettebb szemléletet tükröző bútorokat találnak ki. Idén a 6–12 éves korosztály igényei kerültek a projekt fókuszába, vagyis gyerekbútorok készültek kisiskolások számára. A MOME-n féléves kurzus keretében megvalósuló projekt tematikája szerint a hallgatók három helyzetre tervezhettek bútort: pihenőtérbe, játékra es relaxálásra alkalmas mobíliákat; tanulótérbe, a különféle tanulási helyzeteket es típusokat segítő bútorokat; illetve tároláshoz olyan bútorrendszereket, amelyek flexibilisek, multifunkcionálisak es modulárisak.

A Download Design 2017-ről bővebben:
a 2017-es CONSTRUMA MAGAZIN 76. oldalán és
a downloaddesign.hu oldalon olvashat

2016

Míg 2015-ben az első önálló otthon volt a tematika, 2016-ban az első gyerek érkezése került a tervezők figyelmének középpontjába, a projekt címe ezért lett Download Design Baby. 11 bútor született, kimondottan a 0–3 éves korosztály számára, a babaszoba berendezéseként. A többféle funkciót is ötvöző designer darabok között bölcső, kiságy, etetőszék, kisautó, gyerekjáték, sőt mászóka is található. Bővebben: ITT

Király Adrienn, Babu? Kiságyba integrált bölcső    Peni Brigitta, Buba, játéktárolók     Nagy Franciska, Hansikó, gyerekszék

2015

2015-ben, az induláskor Az első otthonom” téma volt a központi gondolat. A MOME hallgatói  olyan bútorokat terveztek, amelyek szerintük a leghasznosabbak az önálló, felnőtt élet kezdetekor. A diákok konzultációs partnerei és a kiállításon látható bútorok kivitelezői önként jelentkező magyar asztalosipari cégek. A bárki számára online ingyenesen elérhető több mint egy tucat bútor között előszobarendszer, kisméretű tároló és ülőke egyaránt megtalálható volt. A kivitelezéshez szükséges gyártmányrajzok a www.downloaddesign.hu honlapról tölthetők le.  

A Download Design projekt végeredményét 60 m²-es kiállításon mutatjuk be a nagyközönségnek. A kiállítás zárása után a bútorokat jótékony célra ajánlották fel.

A 2015-ös  projektről részletesebben a Népszabadság 2015/áprilisi  Lakástrend magazinjában megjelent cikkből tájékozódhat.

Nagy örömünkre a Download Design-t is jelölték a Highlights of Hungary 2015 Díjra! Ez azt jelenti, hogy beválasztották Magyarország legkreatívabb projektjei közé. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem által indított Download Design Magyarország első open design projektje, mely új alapokra helyezi a közösségi alkotást!
A Highlights of Hungary a Super Channel kezdeményezése, 2016-ban rendezik meg 3. alkalommal.  Céljuk, hogy a legizgalmasabb tartalmakat minden évben összegyűjtve a nagyközönség bevonásával adjanak színes képet a hazai kreatív szektor produktivitásáról, eredményeiről.

              

Együttműködő partnerek:
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Bútorszövetség
HUNGEXPO, CONSTRUMA, OTTHONDesign szakkiállítás

Projektvezető–kurátor: Halasi Rita Maria (dizájnszakértő)

Témavezető tanárok (bútortervezés):
Juhász István (DLA, egyetemi adjunktus, MOME)
Kerékgyártó Andras (egyetemi tanársegéd, MOME)
Halasi Rita Maria (dizájnszakértő)

További információ: www.downloaddesign.hu